Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

3ο Βραβείο - Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ολοκληρώθηκε. Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής ΔΠΘ, Θεώνη Ξάνθη και τους συνεργάτες της.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομάδας μελέτης «Η πρόταση ιχνηλατεί πάνω σε δύο βασικές έννοιες. Αυτή του ισορροπημένου και ανταποδοτικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με ταυτόχρονη αναφορά στο φυσικό και το ανθρωπογενές - κοινωνικό και αυτή της ιδιαίτρεης υπόστασης του Εκπειδευτικού Πανεπιστημιακού κτιρίου.
Η συνισταμένη των απαντήσεων οδήγησε στην κεντρική επιλογή της "διαίρεσης" του κτιρίου, με στόχο τη δημιουργία ενός "ζωτικού ρήγματος", που θα λειτουργήσει σαν "θετικό κενό" και θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο αφ'ενός της περιβαλλοντικής διαχείρισης του κρίσματος και αφ'ετέρου της δημιουργίας των ουσιαστικά "ενοποιητικών" χωρικών στοιχείων του κτιρίου.
Ο διαχωρισμός της μάζας του κτιρίου σε δύο ξεχωριστούς επιμήκεις κτιριακούς όγκους, που υποχώρησαν προς τις πλευρές του οικοπέδου δημιούργησε έναν κενό και κοινό ενδιάμεσο χώρο. Δημιουργήθηκε δηλαδή μια τρίτη κύρια χωρική ενότητα, που έρχεται να λειτουργήσει ευεργετικά για την περιβαλλοντική συμπεριφορά του κτίσματος αλλά και ενοποιητικά για το ίδιο το κτίριο, υλοποιώντας χωρικά τις συνθήκες συνύπαρξης και κοινωνικής αναφοράς


Ομάδα Μελέτης:

Θεώνη Ξάνθη, Αρχιτέκτων
Σύμβουλος Αρχ/κής Μελέτης: Θοδωρής Ανδρουλάκης
Συνεργάτες: Σπύρος Γιωτάκης, Μαργαρίτα Ζακυνθινού - Ξάνθη, Κυριακή Γαρδέλη
Αρχιτεκτονική ομάδα εργασίας: Χρήστος Τατουδάκης, Ζωή Τζουνίδου, Βαρβάρα Στιλπνοπούλου, Πηνελόπη Παππά, Ρόζα Κωνσταντινίδου, Νικολέττα Ζακυνθινού - Ξάνθη
Σύμβουλος Στατικών: Στράτος Ευστρατιάδης - Ελληνική Μελετητική ΑΤΕ
Σύμβουλοι Η/Μ: Κώστας Γεωργακόπουλος, Σπύρος Τσάντες
Σύμβουλος Ενεργειακών - Αειφόρου κατασκευής: Καλλιόπη Μόρμορη

Ακολουθούν οι πινακίδες της πρότασης και το πλήρες συνοδευτικό κείμενο:

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

a