Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Σχετικά με τη λειτουργία της βιβλιοθήκης

Έχουν παρατηρηθεί πολλές απώλειες και καθυστερήσεις βιβλίων/διαλέξεων από τη βιβλιοθήκη της αρχιτεκτονικής,  με αποτέλεσμα να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των βιβλίων και να μην είναι εύκολο να ωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές από την βιβλιοθήκη.

Υπήρξαν, λοιπόν, κάποιες σκέψεις για την ομαλότερη λειτουργία της βιβλιοθήκης, τουλάχιστον μέχρι να επιστραφεί μεγάλο μέρος των χρωστούμενων και να ολοκληρωθεί η νέα καταγραφή και καταχώρηση των βιβλίων. Έτσι προτείνονται τα παρακάτω:
  • Ως ημέρες και ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης να είναι η Τετάρτη 12:00-16:00 και η Πέμπτη 13:30-17:00, λόγω έλλειψης ατόμων.
  • Οι διπλωματικές, τα περιοδικά και οι διαλέξεις να μην δανείζονται, τουλάχιστον προσωρινά, αλλά να μπορεί κάθε φοιτητής να τα διαβάζει στο χώρο της βιβλιοθήκης ή να σκανάρει οτιδήποτε από αυτά.
  • Μέγιστος αριθμός βιβλίων δανεισμού να είναι 3 κάθε φορά, για ένα μήνα. Για όποιον επιθυμεί να τα κρατήσει παραπάνω διάστημα, να γίνεται ανανέωση στη βιβλιοθήκη.  
  • Σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν τα βιβλία να χωριστούν σε κατηγορίες ανάλογα με το χρονικό διάστημα δανεισμού τους, σύμφωνα με διάφορα κριτήρια (τύπος βιβλίου, συχνότητα ζήτησης, κλπ).
  • Για το δανεισμό βιβλίων σε όσους έχουν ήδη δανεισμένα, να γίνεται η επιστροφή των προηγούμενων.
  • Για την ορκωμοσία κάποιου, μαζί με τις υπόλοιπες υπογραφές που χρειάζονται, να παίρνει αντίστοιχα και από τη βιβλιοθήκη, ώστε να μην έχει εκκρεμότητες με βιβλία μετά το τέλος των σπουδών του.

Όλες οι παραπάνω σκέψεις έγιναν με τη λογική να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Από τη στιγμή που τα βιβλία είναι περιορισμένα, είναι καλύτερο να μην κρατούνται πολύ καιρό από ένα άτομο (όσο δύσκολο και αν είναι αυτό), ώστε να μπορούν περισσότερα άτομα να τα δανείζονται.

Ωστόσο, όποιος έχει προτάσεις για αλλαγές/βελτιώσεις, θα ήταν καλό να συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης-όταν αυτή οριστεί- και στη συνέλευση του συλλόγου φοιτητών αρχιτεκτονικής την Πέμπτη 30/10. Τέλος, όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να συμμετέχει και να βοηθήσει στη λειτουργία της, ώστε να παραμείνει περισσότερες μέρες ανοιχτή. 

*Το κείμενο συντάχθηκε από τα άτομα που για την ώρα εθελοντικά κρατάνε τη βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a