Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21.10.2014


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Θ.

Στα πλαίσια της γενικότερης στοχευμένης επίθεσης στην Παιδεία, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφη. Με την κρατική χρηματοδότηση να συρρικνώνεται  και την εφαρμογή νέων μέτρων, όπως οι διαγραφές φοιτητών, μειώνονται συνεχώς οι φοιτητικές παροχές, όπως η σίτιση, η στέγαση και οι μεταφορές, με στόχο την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης.
Στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης συγκεκριμένα ,τα προβλήματα υποχρηματοδότησης γίνονται εμφανή στους εξής άξονες:

   
  • Το Τμήμα στεγάζεται προσωρινά, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, στο κτήριο της Βιβλιοθήκης, το οποίο, πέρα από τις ελλείψεις ως κτίσμα (δώμα που στάζει), δεν πληρεί της προδιαγραφές για την ομαλή διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων της σχολής.
  • Το μόνιμο καθηγητικό προσωπικό του τμήματος είναι δυσανάλογο τόσο, αριθμητικά, με τους εισακτέους, που αυξάνονται κάθε χρόνο, όσο και, ουσιαστικά, με τις ανάγκες των μαθημάτων.
  • Η φύλαξη του κτηρίου κρίνεται ανεπαρκής, καθώς λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και της φύσης της σχολής, οι φοιτητές αναγκάζονται να μένουν στο κτήριο μέχρι αργά.
  • Οι ανάγκες σε αναλώσιμα, που συνεχώς αυξάνονται από έτος σε έτος, καλύπτονται αποκλειστικά από τους φοιτητές.
  • Η ανάγκη για μετακίνηση των φοιτητών στη σχολή είναι δεδομένη, καθώς το κτήριο βρίσκεται εκτός πόλης, παρόλα αυτά τα δρομολόγια πλέον δεν είναι αρκετά λόγω της αύξησης των εισακτέων, της μεταφοράς περισσότερων τμημάτων στον ίδιο χώρο και τις συγχώνευσης με τα δρομολόγια προς τις εστίες.


Με αυτά ως ζητήματα, ο Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Αρχιτεκτονικής Ξάνθης συνεδρίασε την Πέμπτη 16.10.2014 και αποφάσισε να διεκδικήσει:


  1. Αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης της Παιδείας.
  2. Αύξηση των δρομολογίων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο στις ώρες αιχμής.
  3. Κανένα αντίτιμο για την μετακίνηση των φοιτητών.
Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 21.10.2014 και ώρα 8.30 στο κτήριο της Κοσμητείας, στα Προκάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a