Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Πληροφορίες για την 2η Άσκηση Φοιτητών Δ.Π.Θ. στη Σύμη

Αγαπημένοι φοιτητές του Τ.Α.Μ. Δ.Π.Θ.

   Έπειτα από την πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος πρακτικής άσκησης που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα σας και την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το καλοκαίρι του 2013, στο έργο Συντήρηση και Αποκατάσταση της Σταυροπηγιακής Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη, θα πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα, για το καλοκαίρι του 2014.
Να σημειωθεί πως θεωρείται προαπαιτούμενο, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να δηλώνονται σε ομάδες αποκλειστικά των 2 ατόμων. Δε θα γίνονται δεκτές ούτε ατομικές συμμετοχές, ούτε ομάδες των 3 και πλέον ατόμων. Οι λόγοι είναι προφανείς. Από τη μία για 2 εβδομάδες απαιτείται στενή συνεργασία των 2 ατόμων και από την άλλη για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συγκατοικήσουν στον ίδιο χώρο. Στο φετινό πρόγραμμα θα συσταθούν 2 ή 3 ομάδες των 2 ατόμων, όπου οι φοιτητές για δύο εβδομάδες θα κληθούν να αναλάβουν και να εκτελέσουν, ένα σύνθετο, στο σύνολό του, ρόλο στα πλαίσια του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης.

   Σε επίπεδο θεωρίας και εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι φοιτητές θα έρθουν σε επαφή με την προβληματική της θεωρίας της αποκατάστασης και διαχείρισης μνημείων, τον σχεδιασμό και τους στόχους μιας μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης, την καθημερινή λειτουργία ενός εργοταξίου σε μνημείο, την οργάνωση και την επίβλεψή του, τις τεχνικές, την οικοδομική και τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την εκτέλεση του έργου, ενώ παράλληλα θα ασχοληθούν με την αναζήτηση της ιστορίας και των κατασκευαστικών φάσεων του μνημείου και την πρακτική ενός δημοσίου έργου.

   Σε επίπεδο πρακτικής άσκησης, κάθε ομάδα θα αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα σχετικά με την αποτύπωση και την τεκμηρίωση του μνημείου, αλλά και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έκθεσης αντικειμένων που ετοιμάζουμε στον χώρο του μνημείου, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα έχουν να κάνουν με τα ψηφιακά μέσα και τις σύγχρονες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα:
Σχεδιασμός τρισδιάστατης απεικόνισης του μνημείου
Επεξεργασία και συμπλήρωση ηλεκτρονικών σχεδίων, στις ενότητες της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης, της κατασκευαστικής δομής, της παθολογίας και των οικοδομικών φάσεων του κτιρίου.
Επεξεργασία και σελιδοποίηση του τεύχους ανάλυσης και τεκμηρίωσης.
Δημιουργία ψηφιακού βίντεο, το οποίο θα προβάλλεται στον χώρο της έκθεσης.
Σχεδιασμός ενημερωτικών πινακίδων του μνημείου και της έκθεσης.
Σχεδιασμός ενημερωτικών φυλλαδίων του μνημείου και της έκθεσης.

   Όπως γίνεται αντιληπτό, επειδή απαιτείται εξειδικευμένη γνώση των ψηφιακών μέσων και των αντίστοιχων προγραμμάτων ηλεκτρονικού σχεδιασμού, τρισδιάστατης απεικόνισης, επεξεργασίας εικόνων, σελιδοποίησης και δημιουργίας βίντεο [ενδεικτικά μόνο αναφέρονται Autodesk Autocad, Archicad, 3D Studio, Art-Landis, Adobe Photoshop, Adobe In Design, Corel Page Maker, κλπ], η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με αυστηρά τα κριτήρια των γνώσεων τους σε αντίστοιχα προγράμματα, αλλά και της αξιολόγησης των δεξιοτήτων και των αισθητικών τους κριτηρίων. Για τον λόγο αυτό, θα παρακαλούσα οι ενδιαφερόμενοι, να προετοιμάσουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα, και έναν μικρό φάκελο με δείγματα της δουλειάς τους [portfolio], κατ' ελάχιστο 5 σελίδων, το οποίο θα αποστείλουν ηλεκτρονικά, μέχρι 31 Μαΐου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση sinior80@yahoo.gr. Να σημειωθεί πως ενδιαφέρον για το πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 8ο εξάμηνο των σπουδών τους, ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσοι παρακολούθησαν τα κατ' επιλογήν μαθήματα της Συντήρησης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων Ι και ΙΙ, χωρίς όμως αυτό να είναι προαπαιτούμενο, καθότι οι απαιτήσεις του προγράμματος είναι συγκεκριμένες.
   Εκτός από τον περιορισμό της δήλωσης ομάδας των 2 ατόμων, να σημειωθεί πως θα πρέπει να δηλώσετε και τις ημερομηνίες που σας εξυπηρετούν καλύτερα. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε 2 ή 3 περιόδους, ανάλογα με το ενδιαφέρον. Οι τελικές ημερομηνίες είναι ενδεικτικές, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα της σχολής, αλλά και τα δρομολόγια του blue star από Πειραιά, που έρχεται απευθείας στο νησί για όσους βολεύονται. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι ημερομηνίες μπορούν να αναπροσαρμοστούν.

1η περίοδος: Ιούλιος 2014 [πιθανή ημερομηνία 16-30 Ιουλίου].
2η περίοδος: Αύγουστος 2014 [πιθανή ημερομηνία 1-15 Αυγούστου]
3η περίοδος: Σεπτέμβριος 2014 [πιθανή ημερομηνία 12-25 Σεπτεμβρίου]

   Η επιλογή των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα γίνει μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, για να έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε και να βρείτε έγκαιρα τον τρόπο μετάβασης στη Σύμη που σας εξυπηρετεί καλύτερα.
   Όπως συνέβη και πέρσι, η διαμονή των φοιτητών θα καλύπτεται εντελώς δωρεάν σε δωμάτιο του ξενώνα που διαθέτει η 4η ΕΒΑ, στη θέση Γιαλός, στη Σύμη, ενώ υπάρχει η διάθεση τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών από Ξάνθη προς Σύμη και αντίστροφα, να καλυφθούν από το τμήμα.
Ενδεικτικά να αναφέρω πώς οι τρόποι μετάβασης στο νησί της Σύμης, από την Ξάνθη, είναι οι ακόλουθοι:
Αεροπορικώς από Χρυσούπολη Καβάλας στο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας και από Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας στη Ρόδο και ακτοπλοϊκώς από Ρόδο στη Σύμη.
Λεωφορείο από Ξάνθη για Θεσσαλονίκη και αεροπορικώς από Θεσσαλονίκη στη Ρόδο και ακτοπλοϊκώς από Ρόδο στη Σύμη.
Αεροπορικώς από Χρυσούπολη Καβάλας στο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας και ακτοπλοϊκώς από λιμάνι του Πειραιά στη Σύμη, με το blue star Διαγόρας.
   Η  τιμολόγησή των αεροπορικών εισιτηρίων κυμαίνεται ανάλογα με τις προσφορές, το πόσο έγκαιρα θα γίνουν οι κρατήσεις και την αεροπορική εταιρεία που θα επιλεγεί [με δεδομένο ότι πλέον τα δρομολόγια Αθήνα- Ρόδος πραγματοποιούνται από εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair]. Για όσους ενδιαφέρονται για ακτοπλοϊκά εισιτήρια μπορούν να ελέγξουν www.bluestarferries.gr και www.12ne.gr. Να σημειωθεί πως εφόσον καλυφθούν, δικαιολογούνται τα έξοδα μετακίνησης από Ξάνθη προς Σύμη και επιστροφή, αλλά προφανώς οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινηθούν από τον τόπο καταγωγής τους, λόγω της θερινής περιόδου. Επίσης για να δικαιολογηθούν τα έξοδα μετακίνησης οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους όλα τα απαιτούμενα παραστατικά [εισιτήρια και αποδείξεις πληρωμής] και να τα προσκομίσουν στο χρονικό διάστημα που θα οριστεί από το τμήμα.

   Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτημά σας, βρίσκομαι στη διάθεση σας, μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης και των κοινωνικών δικτύων για αρχή.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τη συνεργασία.



Με τιμή

Ιορδάνης Φ. Σιναμίδης
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Σ.Ο.Χ. 4ης Ε.Β.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a