Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ιάπωνες αρχιτέκτονες αντιτίθενται στα σχέδια της Zaha Hadid για το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο



 Ο ιάπωνας αρχιτέκτονας Fumihiko Maki (βραβευμένος με Pritzker το 1993) κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του πολλούς, συμπατριώτες του, αρχιτέκτονες, για να διαμαρτυρηθούν από κοινού  για τα σχέδια της μεγάλης ντίβας της αρχιτεκτονικής Zaha Hadid που αφορούν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο – και συγκεκριμένα στην ιστορική όπου θα  φιλοξενηθούν οι αγώνες του 2020.
  Oι Toyo Ito,  Sou Fujimoto,  Kenzo Kuma, Riken Yamamoto και πολλοί άλλοι ιάπωνες αρχιτέκτονες θα συμμετέχουν στο συμπόσιο που οργάνωσε ο Fumihiko Maki για να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους  σχετικά με την μεγάλη κλίμακα του σταδίου των 80.000 θέσεων η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τον περιβάλλοντα χώρο.  Η διαμαρτυρία έχει στόχο την επίτευξη της συρρίκνωσης του σταδίου και όχι την απομάκρυνση της Zaha Hadid, σπεύδουν κάποιοι να τονίσουν προλαβαίνοντας τυχόν παρεξηγήσεις.  
  Το στάδιο  θα αποτελέσει τον κύριο χώρο για τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του Τόκιο. Η Zaha Hadid κέρδισε το διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του σταδίου τον Νοέμβριο του 2012 . Στους δέκα φιναλίστ συμπεριλαμβάνονταν τα μεγαλύτερα ονόματα της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής όπως SANAA, Toyo Ito και Azusa Sekkei.
 Στην επιτροπή αξιολόγησης  συμμετείχε και ο διάσημος αρχιτέκτονας Tadao Ando ο οποίος είχε δικαιολογήσει την επιλογή της Hadid ως «μία δυναμική πρόταση με φουτουριστικό σχεδιασμό, η οποία ενσωματώνει τα μηνύματα της Ιαπωνίας που θα επιθυμούσε να μεταφερθούν σε όλο τον κόσμο». Το στάδιο σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a