Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Το Mies van der Rohe στο κρυστάλλινο κτίριο Harpa στο λιμάνι του Ρέικιαβικ


  Το βραβείο Mies van der Rohe καθιερώθηκε ως θεσμός το 1987 και έκτοτε απονέμεται κάθε δύο χρόνια στο καλύτερο κτίριο που ολοκληρώθηκε την τελευταία διετία. Το 2011 τιμήθηκε ο David Chipperfield για το Neues Museum στο Βερολίνο.
  Εφέτος επιλέχθηκε το Harpa, το κρυστάλλινο κτίριο που φιλοξενεί συναυλιακό χώρο και συνεδριακό κέντρο στο λιμάνι της ισλανδικής πρωτεύουσας και σχεδιάστηκε  από το αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen σε συνεργασία με τον εικαστικό Olafur Eliasson και το αρχιτεκτονικό γραφείο Batteríið.
  Το Harpa, το οποίο επιλέχθηκε ανάμεσα σε 335 έργα που υποβλήθηκαν από 37 ευρωπαϊκές χώρες, άνοιξε για το κοινό στις 4 Μαΐου 2011 και κατάφερε να μετασχηματίσει και να αναζωογονήσει την εικόνα του Ρέικιαβικ προσθέτοντας ταυτόχρονα νέο δυναμισμό στην αρχιτεκτονική της περιοχής: στις επενδυμένες με υαλοπίνακες όψεις του την ημέρα καθρεφτίζονται εικόνες του ουρανού ενώ το βράδυ αντανακλώνται τα φώτα του λιμανιού.
  Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου στο Mies van der Rohe Pavilion στη Βαρκελώνη. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των € 60. 000.

Κείμενο από: Το Βήμα

Περισσότερες φωτογραφίες (από το Dezeen):




 
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a