Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αναφιώτικα

Τα Αναφιώτικα είναι μια γραφική συνοικία της Αθήνας, σκαρφαλωμένη στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο βασιλιάς Όθωνας έφερε στην Αθήνα εργάτες από τις Κυκλάδες και κυρίως από την Ανάφη για να αναλάβουν την ανέγερση των ανακτόρων και την ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας. Οι εργάτες αυτοί εγκαταστάθηκαν στο βράχο της Ακρόπολης δημιουργώντας μία συνοικία με κυκλαδίτικο ύφος, τα Αναφιώτικα, που κατάφερε να αντισταθεί στην τσιμεντοποίηση της πόλης και να διατηρηθεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.


Η ομάδα του THE MONITOR εξερεύνησε την περιοχή, κατέγραψαε εικόνες και δημιούργησε ένα video που μας μεταφέρει το πνεύμα της ιδιαίτερης αυτής γωνιάς της Αθήνας.



Αναφιώτικα, “Η άλλη Αθήνα” from themonitor.gr on Vimeo.

Όπως γράφουν οι ίδιοι: 

Αναφιώτικα, "Η άλλη Αθήνα"

Μεταξύ Πλάκας και Ακρόπολης μας περιμένει η μικρή συνοικία των Αναφιώτικων. Τα χαμηλά, λευκά σπιτάκια μας ταξιδεύουν αυτόματα στην κυκλαδίτικη Ανάφη. Ένα απ’ τα τελευταία καταφύγια της τσιμεντένιας Αθήνας στέκεται όρθιο και αναλλοίωτο απ’ τα μέσα του 19ου αιώνα και αποκαλύπτεται μέσα απ’ το νέο video του «Themonitor.gr». Με διάθεση περιπατητική και όχι εγκυκλοπαιδική συλλέξαμε ιστορίες, φωνές και μουσικές που συναντάς βαδίζοντας στα στενά σοκάκια των Αναφιώτικων. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί και τα όμορφα γλέντια τους, η ενέργεια του ιερού βράχου και το μέλλον της συνοικίας παρουσιάζονται σε 24 λεπτά…


Αλλά και η LIFO παρουσιάζει το αφιέρωμα εδώ

Πηγές: http://www.themonitor.gr/
http://www.lifo.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a