Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Workshop στα πλαίσια του Φαντάσου την Πόλη - Πύργος 2013



Η ομάδα του Architecture for humanity, Athens στα πλαίσια της έκθεσης «Φαντάσου την πόλη: Πύργος 2013», διοργανώνει τον Μάϊο στον Πύργο Ηλείας το εργαστήριο με τίτλο: «[Εικ] Αστικές παρεμβάσεις: αναβιώνοντας μια διαδρομή».
Η πρόσφατη οικονομική κρίση αλλά και η γενικότερη υποβάθμιση της ζωής στις πόλεις  ολοένα και ενισχύει το κύμα επιστροφής στην ύπαιθρο επιφέροντας δομική αλλαγή στη σχέση μεταξύ άστεως και υπαίθρου.  Νέες ισορροπίες δημιουργούνται και νέα αιτήματα προκύπτουν σχετικά με την κατοίκηση και τη ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Η σχέση αστικού – αγροτικού τοπίου βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και η σύζευξή τους αναφύεται ως μείζον αίτημα. Με σταθερή κατεύθυνση τις παραπάνω σκέψεις μέσω του εργαστηρίου θα αναζητηθούν μέσω του εργαστηριού τα χωρικά αποτυπώματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον αστικό χώρο της πόλης του Πύργου, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον της Ηλείας.
Η πόλη του Πύργου με πολύ σημαντική αστική και συνάμα αγροτική παράδοση βρίσκεται πάνω στη διαδρομή δύο πολύ σημαντικών πόλων έλξης επισκεπτών, του λιμανιού στο Κατάκολο και της Αρχαίας Ολυμπίας. Μια σιδηροδρομική γραμμή, μεγάλης ιστορικής σημασίας ως η πρώτη στην Ελλάδα (εκτός Αθηνών)  κατασκευασμένη το 1882, συνδέει την πόλη με τους δύο πόλους,  ενώ συνάμα συνδέει τον τουρισμό με τον πολιτισμό, το αστικό τοπίο με το αγροτικό. Η διάρκειας 45 λεπτών διαδρομή σήμερα διαθέτει μόνο μια ενδιάμεση στάση την πόλη του Πύργου. Στο παρελθόν διέθετε 10 στάσεις, σήμερα ανενεργές, σε ισάριθμους οικισμούς (Αϊ Γιάννης, Γρανιτσέϊκα, Συκιά, Πελόπιο, Βαρβάσαινα, Επιτάλιο, Αλφειούσα κλπ). Τα κτήρια των τότε σιδηροδρομικών σταθμών διατηρούνται στην πλειονότητά τους. Οι εν λόγω οικισμοί παρότι γειτνιάζουν με σημαντικούς πόλους έλξης επισκεπτών και διαθέτουν πολλαπλό ενδιαφέρον (φυσικό κάλλος, μνημεία, καλλιέργειες, κλπ.) χαρακτηρίζονται από υποβάθμιση.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη του προβληματισμού σχετικά με την αναβίωση των οικισμών που βρίσκονται πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή του λιμανιού στο Κατακόλου  προς την Αρχαία Ολυμπία με όχημα αστικές, αρχιτεκτονικές και εικαστικές χειρονομίες σε κάποιους από αυτούς καθώς και η αλλαγή του συσχετισμού άστεως-υπαίθρου στην πόλη του Πύργου, ο οποίος θα έδινε μια νέα δυναμική και ποιότητα στην πόλη.
Οι στόχοι του εργαστηρίου: Η μεικτή ομάδα φοιτητών Αρχιτεκτονικών Σχολών και ΑΣΚΤ μέσω της επί τόπου έρευνας καλείται να αναζητήσει:
α_ Αναγνώριση της περιοχής και γενική αξιολόγηση των δυνατοτήτων που προσφέρει κάθε οικισμός – στάση, για αξιοποίηση. Επιλογή τριών εξ’ αυτών ως καταλληλότερων για μελέτη.
β_ Αρχιτεκτονική, πολεοδομική αλλά και εικαστική ερμηνεία – απόδοση της διαδρομής με  σχέδια, φωτογραφία, video, ήχο, κείμενα, κλπ.
γ_ Ανάδειξη των χαρακτηριστικών (φυσικό τοπίο, ιστορικό τοπίο, μνημεία, τοπικά προϊόντα κλπ) που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες ή και μόνιμους κατοίκους.
δ_ Προτάσεις χρήσεων που θα αναβιώσουν τους οικισμούς.
ε_ Δημιουργία δικτύου μεταξύ Πύργου και υπαίθρου, λιμένος και ενδοχώρας, τουριστικών πόλων και αγροτικών θυλάκων.
Η τελική πρόταση θα περιλαμβάνει σχεδιαστικές προτάσεις που θα καταστούν τους οικισμούς αυτούς πόλους έλξης τουριστών και ντόπιων και θα συμβάλουν στην αναβίωσή τους.
Πρόγραμμα: Το εργαστήριο θα διαρκέσει από τις 20 έως 25 Μαΐου 2013 στην πόλη του Πύργου. Περιλαμβάνει επί τόπου έρευνα, studio, θεματικές διαλέξεις και συζητήσεις από τους εισηγητές (αρχιτέκτονες και εικαστικούς καλλιτέχνες), και λοιπούς προσκεκλημένους (αρχιτέκτονες τοπίου, αρχαιολόγους, περιβαλλοντολόγους, γεωπόνους, τοπικούς φορείς, κτλ.) προκειμένου οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια συνολική άποψη των προβλημάτων και των δυνατοτήτων του τόπου. Οι τελικές προτάσεις θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν την τελευταία μέρα του εργαστηρίου παρουσία τοπικών φορέων και πολιτών.
Επιμέλεια οργάνωση: Architecture for humanity, Athens.
Επιστημονική υπεύθυνος: Αμαλία Κωτσάκη, δρ αρχιτέκτων, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης.
Χρόνος / τόπος:  Δευτέρα 20 Μαΐου – Σάββατο 25 Μαΐου 2013. Πύργος Ηλείας.
Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι προπτυχιακοί φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών και ΑΣΚΤ.
Αριθμός συμμετεχόντων: 14
Αίτηση συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να αποστείλουν την αίτηση ενδιαφέροντος τους (σύντομο βιογραφικό έκτασης 150 λέξεων) στο imagine.pyrgos@gmail.com έως 19/4/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a