Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

the Taksim project




















Από τον Νοέμβριου του 2012, στην πλατεία Taksim της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιούνται μεγάλα κατασκευαστικά έργα με στόχο αφενός μεν την πεζοδρόμηση ολόκληρης της περιοχής αφετέρου δε την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού χάους που δημιουργείται από τα οχήματα, δημιουργώντας μια υπόγεια λεωφόρο. Μαζί με τον ανασχεδιασμό της πλατείας, έχει προγραμματιστεί και η επανοικοδόμηση του συγκροτήματος Taksim Topçu Kışlası. Πρόκειται για το κτήριο όπου στεγάζονταν παλιότερα οι στρατιωτικοί κοιτώνες στην πλατεία Taksim και που το νέο, φιλόδοξο σχέδιο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως μουσείο και πολιτιστικό κέντρο που θα φιλοξενεί cafe', βιβλιοπωλεία, εκθεσιακούς χώρους με δικό του υπόγειο parking, ενώ στο αίθριό του θα μπορεί να φιλοξενήσει συναυλίες.



δεξιά: παλιό σχέδιο κάτοψης του Taksim Topçu Kışlası
αριστερά: πολεοδομικοί χάρτες ανάπλασης της περιοχής 


[περισσότερα ιστορικά στοιχεία σχετικά με την πλατεία Taksim μπορείτε να διαβάστε εδώ]

Η ανάπλαση της περιοχής γύρω από την πλατεία Taksim αποτέλεσε μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού Erdogan ενώ παλιότερα η πλατεία Taksim βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα όταν ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τα σχέδια του έργου. Προφανώς, ένα τόσο μεγάλο δημόσιο έργο που εμπλέκει τόσου πολλούς και ισχυρούς παράγοντες δεν θα μπορούσε να μην έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις αλλά και συζητήσεις γύρω από αυτό. Μια μεγάλη μερίδα των αντιδράσεων επικεντρώνεται καθαρά στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της πλατείας θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τόσο μεγάλου πεζοδρομημένου αστικού κενού ενώ παράλληλα τονίζοντας την έλλειψη ανθρωποκεντρικού προσανατολισμού σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου δημόσιου χώρου. Επιπλέον, η συμμετοχή ειδικών ως προς τον σχεδιασμό της πλατείας είναι εξαιρετικά περιορισμένη ενώ εκφράζονται ανησυχίες και σχετικά με το κατά πόσο τα νέα αναπτυξιακά συμφέροντα που αναπτύσσονται στην περιοχή θα αλλοιώσουν τον ιστορικό και κοινωνικό-πολιτικό χαρακτήρα της πλατείας. Οι παραπάνω αντιδράσεις φαίνεται να δικαιώνονται καθώς η εκ νέου ανοικοδόμηση ενός πιστού αντιγράφου του Taksim Topçu Kışlası, το οποίο μάλιστα ενδέχεται να παίξει τον ρόλο ενός ακόμη mall, αποτελεί μια αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική επέμβαση. - Experts call for debate before changing Istanbul's Taksim Square

Σε όλα τα παραπάνω τέλος προστίθενται οι φόβοι της ακαδημαϊκής κοινότητας περί ύπαρξης αρχαίων κειμηλίων στην περιοχή της κατασκευής. Έτσι αποφασίστηκε η αναβολή των εργασιών εκσκαφής στην περιοχή και η απαγόρευση της χρήση βαρύ μηχανικού εξοπλισμού μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες από την αρμόδια αρχαιολογική επιτροπή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

a