Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Linnahall

Μετά την ιστορία της Αίθουσας της εκαντοετηρίδας, σειρά έχει το Linnahall, μια άλλη μνημειώδης κατασκευή της πρώην ΕΣΣΔ, στην Εσθονία αυτή τη φορά, την οποία έτυχε να επισκεφτώ κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ταλίν. Βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι και ακριβώς στα όρια της παλιάς πόλης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συναυλιακό και αθλητικό χώρο, με ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 5000 ατόμων και ένα παγοδρόμιο χωρητικότητας 3000, που χτίστηκε με αφορμή τους 22ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980. Έργο των Raine Karp και Riina Altmäe στην αρχή ονομαζόταν V. I. Lenin Palace of Culture and Sport  και αργότερα μετονομάστηκε σε Linnahall (cityhall, όχι όμως δημαρχείο).

Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν μια σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα, χωρίς να εμποδίσουν τη θέα από τη μεσαιωνική πόλη με έναν μεγάλο όγκο. Το χαμηλό ύψος του κτιρίου και η αξονική χάραξη δημιουργούν έναν γραμμικό περίπατο, που τονίζει την έξοδο προς τη θάλασσα, ειδικά σε μια εποχή όπου όλο το παραλιακό μέτωπο φυλλασσόταν και δεν ήταν προσβάσιμο από τους πολίτες. Παρά τη μνημειακότητα που προσδίδουν οι συνεχείς κλίμακες και η στεγνή αρχιτεκτονική της εποχής, με απόλυτο υλικό το οπλισμένο σκυρόδεμα, το κτίριο έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς υπερτερεί η πορεία. Στην ουσία είναι μια μεγάλη "προβλήτα" παρατήρησης, απ' όπου μπορεί να δει κανείς τόσο το παραλιακό μέτωπο, όσο και την πόλη.









Οι προσβάσεις στο κτίριο γίνονται μέσω διαδοχικών κλιμάκων και μικρών αιθρίων, πιθανώς και εξόδων κινδύνου, ενώ από το ισόγειο φουαγιέ του κτιρίου μπορούσε να έχει κανείς άπλετη θέα προς τη θάλασσα.

























Σήμερα το κτίριο παραμένει σε αχρηστία, εν μέρη και λόγω κακής ποιότητας της κατασκευής, ενώ ήταν κεντρικό θέμα της εσθονικής συμμετοχής στη φετινή Biennale της Βενετίας με θέμα "Πόσος είναι ο χρόνος ζωής ενός κτιρίου;", με κύριο άξονα γιατί εγκαταλείπονται νέα σχετικά κτίρια, που άλλοτε αποτελούσαν αναγνωρισμένες και καθιερωμένες κατασκευές μέσα στην πόλη. Απο τη συμμετοχή αυτή, μπορείτε να δείτε και το παρακάτω βίντεο:

How Long Is The Life Of A Building? from Vaikla Studio on Vimeo.

Πηγές: 1 2 Περισσότερες φωτογραφίες: 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a