Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Διαλέξεις Δημήτρη Παπανικολάου

Την Τετάρτη 9/1 στις 18:00 (Μ318) και την Πέμπτη 10/1 στις 16:00 (Α008) ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Παπανικολάου θα δώσει δύο διαλέξεις στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Οι διαλέξεις έχουν ανίστοιχα θέμα την έρευνα γύρω από την "έξυπνη κινητικότητα" στις πόλεις και τη διεπιστημονικότητα στον σχεδιασμό, την έρευνα και την εκπαίδευση.

































9/1: Έξυπνες πόλεις, κίνηση και συντονισμένη συμπεριφορά.
Έξυπνες, κατά τον William J. Mitchell, είναι “πόλεις που μπορούν να ανταποκριθούν με καλύτερο τρόπο στις ανάγκες των χρηστών τους”. Τέτοιος ορισμός γεννά ερωτήματα ως προς το τι είναι οι ανάγκες αυτές, ποιος παίρνει τις αποφάσεις για την διευθέτηση τους, και ποια είναι η βάση με την οποία κρίνεται η αποτελεσματικότητα τους. Σημερινές εφαρμογές σε έξυπνα ενεργειακά ή συγκοινωνιακά δίκτυα χρησιμοποιούν αισθητήρες, μικροεπεξεργαστές, και ασύρματες φορητές συσκευές, παρέχοντας σε πραγματικό χρόνο πλήρη εποπτεία του συστήματος στους χρήστες. Τόσο η έρευνα όσο και η εμπειρία δείχνουν πως τέτοια πληροφόρηση δεν εξασφαλίζει απαραίτητα καλύτερη κατανομή υπηρεσιών/πόρων ανάμεσα στους χρήστες. Η διάλεξη αυτή θα προσεγγίσει το θέμα της αστικής νοημοσύνης μέσα από το ερευνητικό έργο Mobility on Demand των Smart Cities και Changing Places groups του MIT Media Lab, σχολιάζοντας τόσο τα προβλήματα των σημερινών κατευθύνσεων, όσο και το πώς περιοχές όπως ο σχεδιασμός μηχανισμών, και οι θεωρίες παιγνίωνκυβερνητικής, και σύνθετων συστημάτων μπορούν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό νέων αυτοελεγχόμενων δικτύων συλλογικής νοημοσύνης.


































10/1: Η διεπιστημονικότητα στον σχεδιασμό, έρευνα και εκπαίδευση:


Η εξάπλωση της ψηφιακής τεχνολογίας στο σχεδιασμό, παραγωγή, και διαδραστικότητα σε συνδυασμό με τον διαδικτυακό εκδημοκρατισμό της γνώσης, δημιουργούν νέες ερευνητικές περιοχές ανάμεσα στα στεγανά όρια των κλασσικών επιστημών. Στις περιοχές αυτές αλλάζει τόσο η ματιά με την οποία ο ερευνητής/σχεδιαστής καλείται να ορίσει το πρόβλημα, όσο και τα εργαλεία, γνώσεις και μεθοδολογία που πρέπει να αναπτύξει στην πορεία για να το λύσει. Η διάλεξη αυτή θα προσεγγίσει το θέμα της διεπιστημονικότητας στην εκπαίδευση μέσα απο έρευνα, προσωπικές εμπειρίες, και διδακτικό έργο στο MIT Media Lab και στο Harvard GSD. 
Βιογραφικό:
Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι αρχιτέκτων, μηχανικός, και υποψήφιος διδάκτωρ στο Harvard GSD με ερευνητικά ενδιαφέροντα στην συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας, οικονομικής συμπεριφοράς, και θεωρίας σύνθετων συστημάτων. Έχει εργαστεί στο MIT Media Lab (Smart Cities & Changing Places groups) στη μελετητική ομάδα του Mobility on Demand, βραβευμένου απο το TIME magazine ως η καλύτερη εφεύρεση του 2007, και απο το ίδρυμα Buckminster Fuller ως η πιό καινοτόμος, παγκοσμίως, επινόηση του 2009. Πριν το Media Lab εργάστηκε στο MIT Digital Fabrication Group πάνω σε προβλήματα ανάλυσης συναρμολογισημότητας και αυτοματοποίησης παραγωγής. Η διακεκριμένη έρευνα του απο το ΜΙΤ Transportation Program (2011) έχει δημοσιευθεί σε συνέδρια όπως το International Conference on Complex Systems, εκθέσεις οπως το Harvard Ecological Urbanismκαιβιβλία όπως το Reinventing the Automobile (MIT Press), Infrastructure Sustainability and Design (Routledge), και Interdisciplinary Design (ACTAR). Ο Δημήτρης διδάσκει μαθήματα και εργαστήρια στο Harvard και ΜΙΤ, έχει διοργανώσει συνέδρια όπως το Writing Cities σε συνεργασία με το London School of Economics, Harvard, και MIT, εκθέσεις όπως το Made in Greece Plus στο Museum of Science της Βοστώνης, σειρές διαλέξεων όπως τα FWD Talks στο Harvard, και έχει συντελέσει ως επιστημονική κριτική επιτροπή σε συνέδρια όπως το Open Hardware Summit στη Νέα Υόρκη και διαγωνισμούς καινοτομίας όπως το Innovate Salone της Αφρικής. Είναι κάτοχος δύο Master of Science απο το ΜIT (Media Arts and Sciences, και Design Computation) ως υπότροφος Fulbright, και πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πηγή: Τ12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a