Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Έκθεση & Workshop: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 100+. Πόλη και Αρχιτεκτονική.


Περιεχόμενο της έκθεσης

Πριν από το 1912: ο πρωταρχικός εκλεκτικός εκσυγχρονισμός: Στη Θεσσαλονίκη η εφαρμογή του δυτικού εκσυγχρονισμού όφειλε να διαπραγματευτεί με τις έντονα παρούσες βυζαντινές και οθωμανικές κληρονομιές. Η εισαγωγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής είχε ως αφετηρία τον πρωταρχικό εκσυγχρονισμό που εντάχθηκε στο πλαίσιο των γενικότερων μεταρρυθμίσεων της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Μεσοπόλεμος: αστική αναδιάρθρωση και εποικισμός: Το σχέδιο Εμπράρ (1917-21) μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την κεντρική περιοχή ήταν μία από τις πρώτες σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις του 20ου αιώνα. Στην αρχιτεκτονική έκφραση επιχειρήθηκε η προσαρμογή του ευρωπαϊκού προτύπου στα τοπικά δεδομένα.
Μεταπολεμική ανοικοδόμηση και ψυχροπολεμικός μοντερνισμός: Στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση με τις πολυώροφες αστικές πολυκατοικίες της αντιπαροχής οφείλεται η σημερινή εικόνα του πυκνοδομημένου πολεοδομικού συγκροτήματος. Η επέκταση της νέας παραλίας με τις οικοδομικές μονάδες, την παραλιακή λεωφόρο και το γραμμικό πράσινο αποτέλεσε το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του νέου αστικού τοπίου. Η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ και ο χώρος της ΔΕΘ διαμορφώθηκαν ως νησίδες μοντέρνας αστικής σύνθεσης στις παρυφές της κεντρικής περιοχής.
Πρόσφατες εξελίξεις, διάχυτη αστικότητα και υβριδικές συνθέσεις: Η μεταμοντέρνα συνθήκη οδήγησε σε μία αναβίωση του εκλεκτικισμού με την επανάχρηση ιστορικών τυπολογικών και μορφολογικών στοιχείων, τα οποία ήταν περισσότερο αποδεκτά σε μία πόλη με μακρά παράδοση πλουραλισμού στην αρχιτεκτονική.
Η έκθεση με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 100+. Πόλη και Αρχιτεκτονική. Εκμοντερνισμοί και προσαρμογές», διοργανώνεται από το Τεχνικό  Επιμελητήριο Ελλάδας /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας, με τη συνεργασία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 1912-2012» του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, ενώ τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 07/12/2012.

Κτίριο Μ2, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
7 Δεκεμβρίου 2012 - 31 Ιανουαρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο, 10:00-18:00

Eπίσης στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σχεδιαστικό εργαστήριο, με θέμα

Θεσσαλονίκη 100+: Κρίση και απόκριση: σχεδιάζοντας το φαντ-Αστικό μέλλον, 9-17 Ιανουαρίου 2012
Είναι εφικτό η Αρχιτεκτονική και ο Αστικός Σχεδιασμός να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης εν μέσω κρίσης; Σε αυτό το ερώτημα οι φοιτητές του εργαστηρίου θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα σχεδιαστικό εργαστήριο που οργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης Θεσσαλονίκη 100+.

Εκατό χρόνια μετά τη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και η πόλη προχωρά στο μέλλον…. Τα προβλήματα πολλά… Προβλήματα σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο, που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν στο γενικότερο πλαίσιο της κρίσης. Από το σύνολο των προβλημάτων, οι φοιτητές του εργαστηρίου καλούνται να ασχοληθούν με θέματα τις επιλογής τους, έχοντας ως κύριο μέσον επίλυσής τους τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος. Οι φοιτητές καλούνται να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα όπως: πώς μπορεί ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε ευκαιρία για το μέλλον, πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε δυσμενείς καταστάσεις;

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Νικολάου Καλογήρου, σε συνεργασία με την Αθηνά Χριστίνα Συράκου, αρχιτέκτων, υποψήφια διδάκτορα του Β’ Τομέα Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, και την Αθηνά Βιτοπούλου, αρχιτέκτων, διδάκτορα EHESS.

Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις σχεδιαστικές τους προτάσεις στις 17 Ιανουαρίου στον Hugo Hinsley, Housing and Urbanism Director, Architectural Association (UK), ο οποίος θα συμμετάσχει στη συμβουλευτική διαδικασία το εργαστηρίου.

Στις 21 Ιανουαρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η έκθεση των προτάσεων των φοιτητών. Η έκθεση θα συνδυαστεί με την εκδήλωση ‘Τόπος και νεωτερικότητα: η αρχιτεκτονική του εκσυγχρονισμού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη’, στην οποία συμμετέχον οι: Γιώργος Πανέτσος, καθηγητής τμ. Αρχιτεκτόνων Πάτρας, Π. Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ, Γ. Τσιώμης, καθηγητής EHESS Παρίσι.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο δηλώνεται σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο, την ηλεκτρονική διεύθυνση, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, και το εξάμηνο σπουδών των ενδιαφερομένων, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2012, στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: 
acsyrakoy@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a