Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

GRE A T - ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΚΤΙΡΙΑ

To GREAT - Greek Architectural Talent είναι μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του ομίλου Lafarge, για την ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Η πρωτοβουλία εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και στην καινοτομία που πηγάζει από αυτό, και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του διεθνώς.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διαγωνισμό διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών από ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής και Ελλήνων φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι επιλεγμένες εργασίες θα εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ θα φιλοξενηθούν και στην σελίδα του GREAT2013, από όπου μπορείτε να βρείτε και περισσότερες πληροφορίες. Όπως εξηγεί ο επιμελητής της Έκθεσης, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης σχετικά με το γιατί η πρώτη έκθεση του GREAT επιλέγει φοιτητές αρχιτεκτονικής και "Τα πρώτα τους κτίρια": το να διαλέξεις οικόπεδο, λειτουργικό πρόγραμμα, μέγεθος κτιρίου είναι η παράδοξη στιγμή που ο αρχιτέκτονας γίνεται πελάτης. Ίσως αυτή είναι η πιο πολύτιμη στιγμή που αφήνει να αναδειχτεί το προσωπικό ταλέντο, οι δεξιότητες του καθενός. Θα έλεγα ότι οι φοιτητικές αυτές εργασίες δεν αποτελούν μόνο τα "ιδανικά θέματα", είναι και ότι διαθέτουν εκείνη τη στιγμή, μέσα στο πανεπιστήμιο, την "ιδανική" για αυτούς μέθοδο για να φτάσουν στην "ιδανική" επίλυση του θέματος.

Η έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνεται γύρω από τις μακέτες των εργασιών που διακρίθηκαν. Ο λόγος; Σύμφωνα πάλι με τον Μέμο Φιλιππίδη: Την εποχή που η τεχνολογία μέσω των φωτορεαλιστικών θέλει να δείξει ότι βρήκε την "απάντηση" στις μακέτες καταξιωμένοι αρχιτέκτονες, π.χ. η Ιταλίδα Benedetta Tagliabue, έχουν διαφορετική γνώμη. [...] Η εικόνα μιας μακέτας δεν ήταν λοιπόν τόσο "αθώα" -είχε αρχίσει να πριμοδοτεί συγκεκριμένες "αξίες" της αρχιτεκτονικής: τους μεγάλους ημιυπαίθριους χώρους, την απόλυτη διαμπερότητα, τη "φιλικότητα" ενός κτιρίου που επιτρέπει στους επισκέπτες να διασχίζουν ελεύθερα ένα κτίριο, την ομοιομορφία ενός εσωτερικού όπου όλα δείχνουν φτιαγμένα από το ίδιο υλικό.

Οι αρχιτέκτονες Νίκος Κτενάς, ο Manuel Aires Mateus και οι Selgas-Cano συγκροτούν την επιτροπή κρίσης που θα επιλέξει τις φοιτητικές εργασίες που θα εκτεθούν. Δείτε εδώ τα κριτήρια συμμετοχής ενώ η προθεσμία υποβολής συμμετοχών είναι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a