Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Venice Architecture Biennale 2012





Από τις 29 Αυγούστου έως και τις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στη Βενετία η 13η Αρχιτεκτονική Μπιενάλε. Όπως υποδεικνύει ο φετινός της τίτλος «Common Ground», βασική μέριμνα της Μπιενάλε είναι να αναζητήσει κοινό έδαφος, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην ελιτίστικη στάση που χαρακτήριζε την αρχιτεκτονική μέχρι σήμερα.

Η Μπιενάλε εγκαινιάστηκε με την τελετή βράβευσης στις 29 Αυγούστου, όπου ο πορτογάλος αρχιτέκτονας Àlvaro Soza Veira κέρδισε το «Χρυσό Λέοντα για επιτεύγματα ζωής», η Πολωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ κέρδισαν ειδικές μνείες στην κατηγορία «Εθνικά Περίπτερα» και ο αντίστοιχος Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στο Ιαπωνικό Περίπτερο για το έκθεμα “Architecture, possible here? Home-for-All” που επιμελήθηκε ο Toyo Ito, με τη συμμετοχή των Kumiko Inui, Sou Fujimoto, Akihisa Hirata και Naoya Hatakeyama. Στην κατηγορία «Διεθνείς Εκθέσεις» η ειδική μνεία απόδόθηκε στον Cino Zucchi, ο Αργυρός Λέοντας στην ομάδα Grafton Architects και ο Χρυσός Λέοντας στην εγκατάσταση “Torre David / Gran Horizonte” του Urban-Think Tank, του Justin McGuirk και του Iwan Baan.
Το ελληνικό περίπτερο, που τιτλοφορείται Made in Athens και είναι αντικείμενο επιμέλειας του Πάνου Δραγώνα και της Μαρίας Σκιαδά, έχει ήδη προκαλέσει εντυπώσεις με τον τρόπο που παρουσιάζει τον αντιφατικό χαρακτήρα της Αθήνας. Η ιδιότυπη αθηναϊκή αστικότητα αναπτύσσεται σε δύο θεματικές:
Η πρώτη θεματική αφορά στην τοπική αστική παράδοση και συγκεκριμένα στην εξέλιξη της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Η παρουσίαση εξετάζει τις σχέσεις ανώνυμης - επώνυμης αρχιτεκτονικής και τη διαδικασία παραγωγής του αστικού τοπίου από την επανάληψη μιας βασικής μονάδας.
Η δεύτερη θεματική αφορά στον κατακερματισμό και τη διεκδίκηση του αθηναϊκού δημόσιου χώρου. Η παρουσίαση επικεντρώνεται σε αντίρροπες ή και συμπληρωματικές αστικές δυνάμεις. Το φαινόμενο της αστικής αποσύνθεσης παρουσιάζεται παράλληλα με τις απόπειρες επανάχρησης των κεντρικών χώρων, ενώ τα προγράμματα αστικής ανανέωσης εξετάζονται παράλληλα με τις ακτιβιστικές πρωτοβουλίες των πολιτών.
Η έκθεση επικεντρώνεται σε οκτώ αφηγήσεις σχετικά με την Αθήνα, οι οποίες διερευνούν νέες στρατηγικές σχεδιασμού και τοποθετούνται με στοχαστική διάθεση απέναντι στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, και περιλαμβάνει επίσης πολλές προτάσεις όσον αφορά το σχεδιασμό πολύ-κατοικιών, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, καθώς και σχέδια για τον επανασχεδιασμό των περιοχών του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες ειδήσεις σχετικά με την Μπιενάλε και τις παράλληλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιό της, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της.

Κείμενο: Στέλλα Πεκιαρίδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

a