Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

''Lusatian Lake Landmark''/ Lausitzer Seenland, Germany/ Architektur & Landschaft


Ο πύργος-παρατηρητήριο, με την διακριτική ονομασία 'Lusatian Lake Landmark', που βρίσκεται στην περιοχή Lausitzer Seenland της βόρειο-ανατολικής Γερμανίας, είναι μια κατασκευή από χάλυβα, ύψους 30 μέτρων και βάρους 110 τόνων, που από το 2008 είναι το ισχυρό τοπόσημο της περιοχής όπου παλαιότερα υπήρχαν λατομεία λιγνίτη. 

Λειτουργώντας ως σύμβολο της μεταμόρφωσης του τοπίου, ο πύργος προσφέρει μια επισκοπική θέα στην αναμορφωμένη πλέον περιοχή των πρώην λατομείων, που έχουν πια κατασκευαστεί τεχνητές λίμνες στην θέση των πολυάριθμων κρατήρων της εξόρυξης λιγνίτη.

Φτιαγμένος από χάλυβα τύπου COR-TEN, στο χρώμα της σκουριάς, ο τριγωνικός πύργος στέκεται στον χώρο σαν γιγαντιαίο τοτέμ, σκόπιμα θυμίζοντας το βιομηχανικό παρελθόν της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ η γλυπτικά διαμορφωμένη διάταξη των κλιμακοστασίων, και το υλικό κατασκευής - από πολύ λεπτά φύλλα ατσαλιού - κάνουν την ανάβαση και την κατάβαση μια ξεχωριστή οπτικο-ακουστική εμπειρία: σε κάθε βήμα ο πύργος σείεται και αντηχεί.

Η μελέτη έγινε από το γραφείο των Stefan Giers και Susanne Gabriel, Architektur & Landschaft, με έδρα το Μόναχο, μετά από διαγωνισμό που διεξείγε ο δήμος του Senftenberg σε συνεργασία με τον οργανισμό ΙΒΑ. Μάλιστα, οι φορείς αυτοί, είχαν πρωταρχικό σκοπό το να τονιστεί η αντίθεση φύσης-βιομηχανίας και να επισημανθεί με ένα αισθητό σύμβολο που να κυριεύει το τοπίο.








Πηγή: http://www.lifo.gr/
Σχετικό link


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένα σοβαρο δειγμα παρατηρητηρίου-πύργου που θέλει να πάρει και χαρακτηρα τοπόσημου σε σχέση με την αηδία "The Orbit" του Anish Kapoor στο Λονδινο.

a