Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Μία πόλη-φάντασμα στην Αγκόλα


Η εταιρία CITIC (China International Trust and Investment Corporation) έχει χτίσει μία σχεδόν ακατοίκητη πόλη στην Αγκόλα. Ονομάζεται Nova Cidade de Kilamba και βρίσκεται λίγο πιό έξω από την πρωτεύουσα της Αγκόλας Luanda. Περιλαμβάνει 750 κτίρια κατοικιών των οκτώ ορόφων το κάθε ένα, περίπου δώδεκα σχολεία και κάπου περισσότερα από 100 καταστήματα. Το εγχείρημα κόστισε 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 500.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την Luise Redvers, δημοσιογράφο του BBC, πρόκειται για μία από τις πολλές πόλεις-δορυφόρους που έχουν κατασκευάσει κινέζικες εταιρίες κοντά στην Αγκόλα. Και όλα αυτά με τη συναίνεση του προέδρου, της Αγκόλας, Jose Eduardo dos Santos.
Το παράδοξο είναι πως ενώ ο μέσος όρος εισοδήματος για έναν Ανγκολέζο είναι 5.144 δολάρια ανά χρόνο ενώ τα διαμερίσματα του συγκροτήματος κοστίζουν 120.000 με 200.000 δολάρια το κάθε ένα (σύμφωνα με ορισμένες διαφημίσεις, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες ένα διαμέρισμα με 3 κρεβατοκάμαρες κοστίζει 250.000 δολάρια.
Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε πως η Αγκόλα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές πηγές της Κίνας στην Αφρική. Υπάρχουν οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι ισχυρίζονται πως τα παραπάνω είναι ο τρόπος των εταιριών να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από τα δολάρια που μελλοντικά θα φέρει η εκμετάλλευση καινούριων πηγών πετρελαίου. 

Φωτογραφίες από την Nova Cidade de Kilamba:









Παρακάτω παρατίθεται ένα ντοκιμαντέρ του SBS για την αγορά  real estate της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a