Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Omicron - Hala Stulecia

Παρόλο που το Hala Stulecia (αίθουσα της εκαντοετηρίδας) κατασκευάστηκε αιώνες μετά το Πάνθεον της Ρώμης, παραμένει ακόμα η μεγαλύτερη κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος. Με εσωτερική διάμετρο 69 μέτρων, ολοκληρώθηκε σε σχέδια του Max Berg το 1913 στο Βρότσλαβ (Wroclaw) της Πολωνίας, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη νίκη στη Λειψία (ήττα του Ναπολέοντα). Για να γίνει ακόμα πιο έντονος ο όγκος της κατασκευής, ο εσωτερικός χώρος μπορεί να στεγάσει 7000 καθήμενους θεατές, ενώ από το 2006 αποτελεί μνημείο κληρονομιάς της Unesco.



Όταν ζητήθηκε απ'τους Romain Tardy and Thomas Vaquie της ομάδας AntiVJ να δημιουργήσουν μια μόνιμη εγκατάσταση μέσα στο Hala Stulecia, για τη μετατροπή του σε μουσείο Αρχιτεκτονικής, αποφάσισαν να αναδείξουν την αρχιτεκτονική και το μέγεθος του κτιρίου, που κλείνει φέτος 100 χρόνια από τη δημιουργία του.


"Ο κύριος στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα θέαμα του μέλλοντος χωρίς χρονική αναφορά, ένα άχρονο μέλλον. Η εγκατάσταση δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ των ιστορικών εικόνων του κτιρίου και αυτό που ξέρουμε σήμερα ως αρχιτεκτονική, μετατρέποντας έτσι μια εικονική δομή σε ένα μεταβατικό αρχιτεκτονικό έργο με μια δυναμική προβολή." Οι επιρροές τους ήταν τόσο αρχικά σκίτσα του κτιρίου για τη δημιουργία του σεναρίου της προβολής, όσο και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως το Metropolis - Fritz Lang 1927 και το Tron - 1982, 2010. Η εγκατάσταση είναι τελικά μια ολοκληρωμένη χωρική και οπτικοακουστική εμπειρία, όπου το ίδιο το κτίριο, οι προβολές, τα φώτα και η μουσική δένουν αρμονικά σε ένα ενιαίο σύνολο.

Δείτε παρακάτω το video της εγκατάστασης και μια παρουσίαση του έργου και του κτιρίου από τους δημιουργούς.


O (Omicron) from Romain Tardy (AntiVJ) on Vimeo.



O (Omicron) / Making of from Romain Tardy (AntiVJ) on Vimeo.


Πηγή: Yatzer 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a