Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η σημασία της λεπτομέρειας. Κυριάκος, Αντέλα και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες

Η Αντέλα και ο Κυριάκος Κυριακίδης, ανήκουν στην κατηγορία των αρχιτεκτόνων που είναι άμεσα συνυφασμένοι με την υλοποίηση των έργων που σχεδιάζουν, ανταποκρινόμενοι στους περιορισμούς (πολεοδομικούς, κτιριοδομικούς, οικονομικούς) στους οποίους φυσικά είναι αναγκασμένοι να υπoταχθούν και αφήνοντας τα ίδια τα Έργα τους να αναδείξουν την επαγγελματική αρτιότητα και δημιουργική πληρότητα που διαθέτουν.
Η αφοσίωση στην ενεργό δράση εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες τους οδήγησε να ρίξουν το βάρος της δραστηριότητάς τους στην
εφαρμογή των απόψεών τους, απόψεων και ιδεών που τις διαμόρφωσε η έρευνα, η «δουλειά», όπως συνηθίζει να αποκαλεί ο Κυριάκος το έργο τους και η συσσώρευση γνώσης.
Παρ’ όλη τη δουλειά και τις καλές στιγμές του Γραφείου τους, δεν πιστεύουν ότι έφτιαξαν κάποια σχολή που να χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική τους.
Αντίθετα υποστηρίζουν ότι : «Όλα αυτά τα χρόνια η έγνοια μας ήταν να φτιάξουμε κτήρια λειτουργικά, καλαίσθητα, κτήρια μελετημένα για να αντέξουν στο χρόνο».
Πριν από 48 χρόνια, το έτος 1963, ο Κυριάκος Κυριακίδης δημιούργησε το γραφείο του και από το 1966 μαζί με τη σύντροφό του, Αντέλα, συνέχισαν μια κοινή πορεία στη ζωή αλλά και στην επαγγελματική σταδιοδρομία.
Η αφοσίωση στην ενεργό δράση εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες τους οδήγησε να ρίξουν το βάρος της δραστηριότητάς τους στην εφαρμογή των απόψεών τους, απόψεων και ιδεών που τις διαμόρφωσε η έρευνα, η δουλειά και η συσσώρευση γνώσης.

Τα έργα τους είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και πολλά οφείλονται στους συνεργάτες του γραφείου. Αυτή η βαθιά πίστη στην αξία και τα αποτελέσματα της ομαδικής δημιουργίας τους οδήγησε στην επιλογή μελετών έργων μεγάλης κλίμακας, όπως τα Γραφεία και κυρίως τα Νοσοκομεία, τα οποία κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους.

Η μονογραφική έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά του γραφείου μέσα από πέντε θεματικές και χρονολογικές ενότητες: Κατοικίες, Διαγωνισμοί, Τουριστικά, Γραφεία και Νοσοκομεία.
Σχέδια, φωτογραφικό υλικό, προπλάσματα κ.ά, καθώς και μία συνοπτική εργογραφία, συνιστούν τον οδηγό του επισκέπτη στο ταξίδι του στη ζωή και τη δημιουργία των Αντέλας και Κυριάκου Κυριακίδη και του γραφείου τους.

Επιμέλεια & σχεδιασμός έκθεσης: Αννα Σκιαδά, Σταύρος Γυφτόπουλος.
Διάρκεια έκθεσης: 30/05/2012 - 29/07/2012
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς













Δεν υπάρχουν σχόλια:

a