Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα




Την έναρξη λειτουργίας της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα την Πέμπτη 24 Μαΐου, στην οδό Κριεζώτου 3, στο κέντρο της Αθήνας, ανακοίνωσαν η Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, κα. Αιμιλία Γερουλάνου, ο Διευθυντής, κ. Αγγελος Δεληβορριάς.


Η πινακοθήκη
Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3, όπου έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας (1906-1994), αποτελεί δωρεά του ίδιου προς το Μουσείο Μπενάκη.
Το 1989, ολόκληρο το κτήριο κληροδοτήθηκε στο Μουσείο από τον καλλιτέχνη, μαζί με το περιεχόμενο του εργαστηρίου και της κατοικίας του. Οι εργασίες για την ανάπλαση του οικοδομήματος ξεκίνησαν το 2005 και ολοκληρώθηκαν το 2009. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού, και εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006.


 Δομή - εκθεσιακοί χώροι
Στο ισόγειο εκτίθεται η δωρεά της Λίτσας Παπασπύρου, στη μνήμη του πατέρα της Gustave Boissière. Πρόκειται για ένα αστικό σαλόνι, από την πατρική της κατοικία στο Παρίσι, με έργα γαλλικής ζωγραφικής των πρώτων δεκαετιών του 20ού και έπιπλα 16ου-18ου αιώνα. Ελληνική δημιουργία σε δύσκολους καιρούς Από το ισόγειο μέχρι τον τρίτο όροφο του κτηρίου εκτίθεται η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή - από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τις παραμονές της Δικτατορίας του 1967. Η καλλιτεχνική δημιουργία - ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία- συναντά την αρχιτεκτονική, την τέχνη του λόγου -πεζογραφία, ποίηση, φιλολογία, κριτική-, αλλά και τον ιστορικό και φιλοσοφικό στοχασμό.
Ο προσωπικός κόσμος του καλλιτέχνη
Στον τρίτο όροφο εκτίθενται πίνακες, σχέδια, γλυπτά, σκηνικά, χειρόγραφα, εικονογραφημένες εκδόσεις, φωτογραφίες, καθώς και έπιπλα από το σπίτι του Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην Ύδρα και στην Κριεζώτου. Οι δύο επόμενοι όροφοι, οι οποίοι διατηρήθηκαν στην αρχική τους μορφή, επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει τον προσωπικό κόσμο του καλλιτέχνη, το εντυπωσιακό σαλόνι με τον πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το καθιστικό με τη συλλογή από κινέζικα φιαλίδια ταμπάκου, το γραφείο του πατέρα του με τα οικογενειακά πορτραίτα και κειμήλια και φυσικά το ατελιέ του καλλιτέχνη, έναν επιβλητικό χώρο, όπου τα καβαλέτα και τα σύνεργα ζωγραφικής συνυπάρχουν με παλιά έπιπλα και αντικείμενα από τα ταξίδια του.

Το ανακαινισμένο πενταώροφο που έζησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας χτίστηκε το 1932 με εντολή του πατέρα του, ζωγράφου, ναυάρχου Αλεξάνδρου Χατζηκυριάκου, από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κωνσταντίνο Κιτσίκη.



Πηγές: Ναυτεμπορική, Greek Architects

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a