Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Jan Gehl - Πόλεις για τους Ανθρώπους

Γύρω στα 1960 πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη αλλαγή: ο αστικός σχεδιασμός αναπτύχθηκε σε πολύ μεγάλη κλίμακα, ανταποκρινόμενος στην πρόκληση των συνεχώς επεκτεινόμενων πόλεων. Την ίδια χρονική περίοδο κυριάρχησε και ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός, απευθυνόμενος στον ταχύτατο ρυθμό συρροής αυτοκινήτων.
Σε αυτή την αναταραχή, η μέριμνα για τους ανθρώπους – χρήστες των πόλεων, οι οποίοι για αιώνες προστατεύονταν από την παράδοση και την εμπειρία, αγνοήθηκε εντελώς.

Ήδη το 1961 η Jane Jacobs ύψωσε τη φωνή της, προειδοποιώντας για τη νέα κατάσταση με το βιβλίο της: «Ο θάνατος και η ζωή την μεγάλων αμερικάνικών πόλεων». Αλλά για 3 – 4 δεκαετίες, δεν έγινε τίποτα. Οι Πόλεις για τους Ανθρώπους κατέληξαν να είναι μία αγνοημένη και ξεχασμένη διάσταση του προβλήματος.

Πλέον αναπτύσσεται μία νέα αλλαγή, στο πλαίσιο της οποίας οι Πόλεις για τους Ανθρώπους – μετά από δεκαετίας παραμέλησης – γίνονται και πάλι το κύριο μέλημα της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού.
Προωθώντας μία ανθρωποκεντρική στρατηγική αστικού σχεδιασμού, οι πόλεις του 21ου αιώνα ανταποκρίνονται σε μία σειρά σημαντικών προκλήσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε:
_πιο ζωντανή πόλη
_πιο ασφαλή πόλη
_πιο βιώσιμη πόλη
_μια πόλη που οδηγεί σε πιο υγιή τρόπο ζωής

Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη (η οποία, με βάση επίσημες πηγές, είναι η Καλύτερη Πόλη για Ανθρώπους καθώς και η Καλύτερη Πόλη για Ποδήλατο στον κόσμο) θα λειτουργήσουν, μαζί με τις πρόσφατες επεμβάσεις στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και τη Νέα Υόρκη, ως παραδείγματα αυτού του νέου, ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού.

Το καινούριο βιβλίο του Jan Gehl Πόλεις για τους Ανθρώπους (Island Press 2010) θα είναι το σημείο αναφοράς της παρουσίασης - ιστοσελίδα.
  
25 Απριλίου 2012, 19:30
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

a