Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή προς το Μουσείο Μπενάκη

 Όπως ίσως έχετε αντιληφθεί και εσείς, το Μουσείο Μπενάκη πρόσφατα άλλαξε την πολιτική του σχετικά με την παραχώρηση ελεύθερης εισόδου σε φοιτητές και άλλες ομάδες σχετικές με το χώρο των εικαστικών. Συνεπώς φοιτητές άνω των 22 ετών καλούνται να πληρώσουν μειωμένη είσοδο για να επισκεφτούν τις εκθέσεις του μουσείου. Σίγουρα οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος να κάνει περικοπές ένας φορέας σαν το Μουσείο Μπενάκη; Πρόσφατα έλαβα την παρακάτω επιστολή, μια πρωτοβουλία ανθρώπων του χώρου σχετικά με το θέμα αυτό. Όσοι συμφωνείτε, υπογράψτε την επιστολή στέλνοντας ένα mail με το ονοματεπώνυμο σας.


"Γράψαμε την παρακάτω επιστολή προς το Μουσείο Μπενάκη -με θέμα την κατάργηση της ελεύθερης εισόδου σε καλλιτέχνες, αρχαιολόγους, συντηρητές, φοιτητές Καλών Τεχνών κ.α- και στα μέσα Φεβρουαρίου σκοπεύουμε να τη στείλουμε. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να συνυπογράψει, μέχρι τις 15/2 παρακαλούμε να μας στείλει ένα απαντητικό mail (στο aeras.nero@gmail.com) με τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο-ειδικότητα)."
_______________________________

1/2/2012
Προς: Το Μουσείο Μπενάκη
Αξιότιμοι κ.κ.

Η επιστολή αυτή απευθύνεται στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Μπενάκη και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Εδώ και μερικούς μήνες, το Μουσείο Μπενάκη άλλαξε την πολιτική του ως προς την ελεύθερη είσοδο στα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, τους φοιτητές Καλών Τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών, τους κατόχους καρτών ελευθέρας εισόδου του ΤΑΠΑ (Υπουργείο Πολιτισμού), της UNESCO (Association Internationale des Arts Plastiques) και στους εκπαιδευτικούς-μέλη της ΟΛΜΕ και της ETUCE (Education International).

Μέχρι πρότινος οι κάτοχοι αυτών των καρτών, αποδεικνύοντας την ιδιότητα τους ως εικαστικοί καλλιτέχνες, φοιτητές ή εκπαιδευτικοί αντίστοιχα, είχαν ελεύθερη είσοδο στις μόνιμες συλλογές και στις περιοδικές εκθέσεις των Μουσείων Μπενάκη (Κεντρικό κτήριο, Οδού Πειραιώς και Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης). Ελεύθερη είσοδο είχαν επίσης οι δημοσιογράφοι.

Με τη νέα πολιτική του μουσείου, ελεύθερη είσοδο απολαμβάνουν πλέον οι εξής:

Ελεύθερη είσοδος:

. Κάτοχοι κάρτας ανεργίας
. Νέοι κάτω των 22 ετών
. Άτομα με ειδικές ανάγκες
. Ξεναγοί
. Μέλη του ICOM
. Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη
. κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (Μόνιμες Εκθέσεις)


Μειω?ένο εισιτήριο οι εξής:

. Ένας ενήλικας που συνοδεύει παιδί
. Φοιτητές
. Άτομα άνω των 65 ετών
. Πολύτεκνοι
. Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία
. Εκπαιδευτικοί
. Αρχαιολόγοι
. Συντηρητές αρχαιοτήτων
. Μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών
. Κάτοχοι κάρτας του ΥΠΠΟ
. κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (Περιοδικές Εκθέσεις)
. Δημοσιογράφοι: ? 1
Σημειώνουμε ότι διαφωνούμε με την απόφαση του Μουσείου Μπενάκη να καταργήσει την ελεύθερη είσοδο στα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, στους εκπαιδευτικούς/αρχαιολόγους/συντηρητές έργων τέχνης και άλλες ειδικότητες που δικαιούνται την κάρτα ελευθέρας εισόδου του ΤΑΠΑ, καθώς και στους φοιτητές Καλών Τεχνών και άλλων συναφών ιδρυμάτων ή τμημάτων. Για όλες αυτές τις ειδικότητες τα μεγάλα μουσεία της χώρας, όπως και το Μουσείο Μπενάκη, είναι κάτι παραπάνω από χώροι μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων. Για όλους εμάς, το Μουσείο Μπενάκη είναι χώρος μόρφωσης, "βιβλιοθήκη", χώρος σπουδής και κομβικός χώρος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.

Θεωρούμε ότι ειδικά σε εποχές κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, ο αποκλεισμός καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και φοιτητών από τα πολιτιστικά δρώμενα και τις εκδηλώσεις του μουσείου είναι μια ατυχής και άστοχη επιλογή.

Με την επιστολή αυτή εκφράζουμε την έκπληξη και την αντίθεση μας με την επιλογή της νέας αυτής πολιτικής από ένα ιδιωτικό μουσείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της χώρας και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα ελπίζουμε πως το διοικητικό και οικονομικό συμβούλιο του Μουσείου θα ξανασκεφτεί το κόστος αυτής της πολιτικής, όχι με οικονομικούς, αλλά με εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς κυρίως όρους.
Με εκτίμηση,

Ιωάννης Παπαιωάννου - Ζωγράφος/Εκπαιδευτικός
Γιούλα Παπαδοπούλου - Εικαστικός/Εκπαιδευτικός
Όλγα Παπαδοπούλου - Ζωγράφος/Εκπαιδευτικός
Δρ. Γεώργιος Μπουδαλής - Συντηρητής Έργων Τέχνης/Εικαστικός
Κατερίνα Ευθυμίου - Συντηρήτρια Έργων Τέχνης/Μουσειολόγος
Δρ. Άννα Καρατζάνη - Συντηρήτρια Έργων Τέχνης/Εκπαιδευτικός
Μαρία Κρινή - Συντηρήτρια Έργων Τέχνης/Μουσειολόγος
Μαρία Μπουρίκα - Εικαστικός/Εκπαιδευτικός
Μαργαρίτα Σταυράκη - Εικαστικός/Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a