Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Aστικος χώρος continued..

Μετά από το συνέδριο Δημόσιος χώρος αναζητείται (10/2011) και την έκθεση Public City (Μπενάκη, -) φαίνεται πως η συζήτηση για τις πόλεις που ζούμε και το δημόσιο χώρο έχει ανοίξει για τα καλά.

Η πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΖΕΟΝ διοργάνωσε τη δράση «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ», όπου έθεσε στους χρήστες του δημόσιου χώρου της πόλης, το ερώτημα «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας», καλώντας τους να στείλουν αντίστοιχες φωτογραφίες.

Το φωτογραφικό υλικό παρουσιάζεται στο χώρο του ΖΕΟΝ, Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου (Τρίτη-Παρασκευή 17.00-20.00 κ Σάββατο 12.00-15.00).  Έπεται  συζήτηση για τη χρήση του δημόσιου χώρου, με έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας,  την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 στις 19:00 στο αμφιθέατρο της σχολής ΑΚΤΟ, Κραναού 3,  Πλατεία Κουμουνδούρου.\

Ένας νέος πολιτιστικός χώρος της πόλης, το CAMP - Contemporary Art Meeting Point, παρουσιάζει την έκθεση "Lost in Athens".

Αθήνα 2012, μια υδροκέφαλη μητρόπολη αναζητά το δρόμο και το στίγμα της μέσα σε δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. Νέοι κάτοικοι συρρέουν στην πόλη και παλαιότεροι την εγκαταλείπουν. Νέα ήθη αντικαθιστούν τα προϋπάρχοντα, κοινωνικοί και ηθικοί φραγμοί μιας δομημένης κοινωνίας δίνουν τη θέση τους σε συμπεριφορές που παραπέμπουν στην προ του λίθου εποχή.

Αντικοινωνικές δράσεις απενοχοποιούνται και ανάγονται ενίοτε σε “μορφές πάλης” και άλλοτε σε επίκαιρα και εφήμερα αγαπημένα θέματα. Αίφνης όλοι θέλουν μερίδιο από την πρωτόγονη αυτή πίτα. Οι καθημερινές μεταβολές είναι τόσο ραγδαίες και κατακλυσμικές που μια οποιαδήποτε αθηναϊκή γωνία αύριο είναι αγνώριστη. Μια φωτεινή πόλη έχει μεταβληθεί πια σε μια σκοτεινή Gotham city μία terra incognita για τους ίδιους της τους κατοίκους. Παντού; Όχι!

Ένα μικρό χωριό αντιστέκεται ακόμα. Χαράζει εκ νέου τις πολιτισμικές μας αξίες, αντικαθιστώντας τα παλιά συνθήματα της πόλης με νέα μηνύματα και απόλυτες πρακτικές. Στην καρδιά της πόλης, στο κέντρο της Αθήνας, 18 καλλιτέχνες τοποθετούνται σε ένα νέο παρόν σχολιάζοντας άλλοτε σκωπτικά, άλλοτε με καυστικό χιούμορ και οξυδέρκεια το κοινωνικό φαινόμενο να είμαστε χαμένοι στην Αθήνα, χαμένοι στην ίδια μας την πόλη.

Διάρκεια: 13.1 – 13.2.2012  Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Κυριακή 14:00 – 21:00

Παράλληλα με την έκθεση, το CAMP παρουσιάζει την εγκατάσταση-προβολή του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη «Πόλη Κρυμμένη» και ένα μουσικό τριήμερο αφιέρωμα στην άγνωστη πλευρά της μουσικής σκηνής της πόλης «Lost sounds».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a