Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Εναλλακτική Προσωρινή Κατοίκηση | WORKSHOP

Το τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει θερινό εργαστήριο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. 

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα κληθούν να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους προσωρινής κατοίκησης και τη σχέση της με το τοπίο και θα συμπεριλάβουν τη διερεύνηση εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων που να μην αφήνουν ίχνη.
Η έννοια της ένταξης στο τοπίο προβάλλεται όχι με δειλή σεμνότητα και σαν εγκατάλειψη της πληρεξουσιότητας της αρχιτεκτονικής αλλά αντίθετα σαν εμφατική αντιπαράθεση της εγγενούς κυριότητας και των αντιθέσεων μεταξύ των δυο. Δηλαδή της διαλεκτικής που τονίζει και αντιτάσσει την ιδιοσυστασία αφ' ενός της εξελικτικής δυναμικής της φύσης και αφετέρου αυτή της στατικής ισορροπίας του ανθρώπινου τεχνουργήματος. 

Στο εργαστήριο θα διδάξουν ο καθηγητής Ηλίας Ζέγγελης, καθηγητής Berlage Institute, Επίτιμος Διδάκτωρ ΤΑΜ με βοηθούς καθηγητές τους Φυλλιώ Κατσαβουνίδου, Νίκος Πλατσάς, Σαββίνα Δερδελάκου, Ιωάννης Μπαλτογιάννης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών (4ου - 5ου έτους), σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και σε νέους αρχιτέκτονες (που έχουν αποφοιτήσει μέσα στην τελευταία πενταετία). Οι συμμετέχοντες, 18 στον αριθμό, θα επιλεγούν βάσει βιογραφικού / portfolio.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Μονής Πάου στο Πήλιο, όπου και θα φιλοξενηθούν οι συμμετέχοντες. Στην τιμή συμμετοχής, που είναι 300 ευρώ, περιλαμβάνονται τα δίδακτρα, η διανυκτέρευση, καθώς και μια εκπαιδευτική εκδρομή.

Η αποστολή των αιτήσεων (σύντομο βιογραφικό έκτασης 150 λέξεων και δείγμα εργασιών, σε μορφή δύο σελίδων Α4 / αρχείο pdf) στο pelion.aw@gmail.com μέχρι τις 31 Ιουλίου 2011.

Τόπος : Μονή Αγ. Νικολάου Πάου, Αργαλαστή, Πήλιο
Διάρκεια : 26 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου 2011

Πληροφορίες : www.arch.uth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a