Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Νίκος Αλεξίου

Πέθανε στα 51 χρόνια από ανίατη ασθένεια ο Νίκος Αλεξίου, ένας σημαντικός εικαστικός της νεότερης γενιάς.
Είχε εκπροσωπήσει την χώρα μας στην 52η Μπιενάλε τής Βενετίας, το 2007, με το έργο του «The End», βασισμένο στο επιδαπέδιο ψηφιδωτό τού Καθολικού τής Ιεράς Μονής Ιβήρων. Οι παραστάσεις του ψηφιδωτού αναπαράγονταν επαναληπτικά, με ποικίλα μέσα (βίντεο, σχέδια κ.α.).
Σπουδαία ήταν η συνεισφορά του στην παράσταση τού Δημήτρη Παπαϊωάννου, «Μήδεια», όπου έδειξε την ιδιαίτερη θεατρική του ματιά.
Το τελευταίο, μεγάλο έργο του «San Marco di Venezia 2010», ήταν εμπνευσμένο από το δάπεδο τού Αγίου Μάρκου, στην Βενετία.
Παράλληλα, ήταν συλλέκτης έργων τέχνης συναδέλφων του. Η συλλογή του , που περιελάμβανε συνολικά εβδομήντα έργα, φιλοξενήθηκε το 2009 στον Πύργο Μπαζαίου, στην Νάξο.
Τελευταία του δουλειά ήταν τα σκηνικά για το «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» τού Σταύρου Τσιώλη, στο Θέατρο Τέχνης.

Ο Νίκος Αλεξίου ήταν καλεσμένος ομιλητής μαζί με τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη (Επικ. Καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)στα πλαίσια του εργαστηρίου «Διαδραστικά Περιβάλλοντα και Αρχιτεκτονική, παρεμβάσεις στην περιοχή Λιμνίο στην πόλη της Ξάνθης» που πραγματοποιήθηκε το 2007 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στο Αναγνωστήριο της Σχολής μας υπάρχει (ύστερα από δική του δωρεά) το έργο του "The End". 
 
ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ / YOUTUBE CHANNEL / eikastikon.gr / 

Μαρία Γρηγοριάδου Συμβασιούχος Διδάσκουσα βάσει του Π.Δ. 407/80

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a