Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σε άλλους τόπους, η γαλλική αρχιτεκτονική στον κόσμο







Η έκθεση παρουσιάζει τα δέκα επιλεγμένα έργα για την πρώτη διοργάνωση του Grand Prix AFEX. (01/03 έως 30/03) & ομιλία Pierre-Olivier Deschamps την 01/03


Η έκθεση παρουσιάζει τα δέκα επιλεγμένα έργα για την πρώτη διοργάνωση του Grand Prix AFEX (2010) – δέκα έργα σε τέσσερις ηπείρους: τον καινούριο σταθμό της Γουάν (Κίνα) από το αρχιτεκτονικό γραφείο Arep, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (Ελλάδα) από τον Bernard Tschumi, το λύκειο Charles de-Gaulle στη Δαμασκό (Συρία) από το γραφείο Ateliers Lion, το εργοστάσιο παπουτσιών της Louis Vuitton στη Βενετία (Ιταλία) από τον Jean-Marc Sandrolini, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο από τον Dominique Perrault, το αεροδρόμιο του Μαρακές (Μαρόκο) από τους Costantini και Regembal, η επέκταση του McNay Art Museum στο Σαν Αντόνιο (Η.Π.Α) από τον Jean-Paul Viguier, η γέφυρα του Yangzhou (Κίνα) από τον Marc Mimram, τα καλλιτεχνικά ατελιέ Harmonia 57 στο Σάο Πάολο (Βραζιλία) από το γραφείο Triptyque Architecture και το Πανεπιστήμιο Womans Ewha στη Σεούλ (Κορέα) από τον Dominique Perrault. 

Το Grand Prix AFEX απονέμεται από την οργάνωση AFEX (Γάλλοι Αρχιτέκτονες στο Εξωτερικό) που έχει ως στόχο την προώθηση της γαλλικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο, και επιβραβεύει τις δημιουργίες γάλλων αρχιτεκτόνων εκτός γαλλικής περιφέρειας. Θεσπίστηκε το 2010 για να αναδείξει τα καλύτερα δείγματα της γαλλικής αρχιτεκτονικής στο εξωτερικό και απονέμεται κάθε δύο χρόνια στη Μπιενάλε της Βενετίας. (www.afex.fr)
Διοργανώνεται από το Le Moniteur, το Πρακτορείο VU’/Groupe Abvent και με την υποστήριξη των γαλλικών Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών / Institut Français. Για το 2010 απονεμήθηκε στον Dominique Perrault, για το Πανεπιστήμιο Womans Ewha στη Σεούλ (Κορέα), στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
_ _ _ _ _

Με αφορμή την έκθεση αυτή, συνάντηση γύρω από το θέμα «Η ματιά του φωτογράφου στην αρχιτεκτονική» με τους Pierre-Olivier Deschamps, Γιώργη Γερόλυμπο. Eισαγωγή από τον Νίκο Καλογερά.

Την 01/03 στις 19.30’ στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών 
Ταυτόχρονη μετάφραση / Είσοδος ελεύθερη

Ο Pierre-Olivier Deschamps, είναι φωτογράφος του πρακτορείου VU’ και δημιουργός του φωτορεπορτάζ - αφιέρωμα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, ένα από τα δέκα τελικά υποψήφια έργα για το Βραβείο AFEX 2010.

Ο Γιώργης Γερόλυμπος, αρχιτέκτων μηχανικός και φωτογράφος γεννημένος στο Παρίσι, διδάσκει Φωτογραφία στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Ο Νίκος Καλογεράς είναι επίτιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

πηγή: ifa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a