Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Εκπομπές για τους Δ κ Σ Αντωνακάκη


Ανακαλύψαμε δύο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τους αρχιτέκτονες Δημλητρη και Σουζάνα Αντωνάκακη। Η πρώτη είναι στα πλαίσια της σειράς "Παρασκήνιο" και έχει γυριστεί το '88, όπου οι αρχιτέκτονες μιλάνε για τις γενικές αρχές του σχεδιασμού τους και τις αξίες, που θεωρούν σημαντικές, ενώ η δεύτερη στα πλαίσια της σειράς "Η Ιστορία των Χρόνων μου" παρουσιάζουν μερικά έργα τους με έμφαση τον οικισμό στο Δίστομο Βοιωτίας।

Αναλυτική περιγραφή:


   ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ είναι αφιερωμένη στους Αρχιτέκτονες, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ। Η εκπομπή ξεκινά με πλάνα από κατασκευές των δύο αρχιτεκτόνων, ενώ, παράλληλα, απαγγέλλεται το ποίημα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”। Για την ιδέα του τι είναι σπίτι μιλά η ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ. Ο σύζυγός της αναλύει την εξέλιξη του πολεοδομικού ιστού της πρωτεύουσας και το καίριο πρόβλημα τους που ήταν το πώς θ’ αντιμετώπιζαν τη νέα πραγματικότητα. Το σημαντικότερο ήταν να ξαναβρούν την επικοινωνία της κοινότητας με το σπίτι. Ιδιαίτερη ανάλυση γίνεται ακόμη στην προσπάθεια τους να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση της εισόδου της πολυκατοικίας με το δρόμο, η οποία είχα χαθεί τα τελευταία χρόνια και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατασκευάζεται η όψη της οικίας, που συνδυάζει το δημόσιο με το ιδιωτικό. Μια ακόμη προσπάθεια τους ήταν οι ακάλυπτοι χώροι να γίνουν ιδιόχρηστοι. Οι δύο αρχιτέκτονες αναλύουν επίσης τα πολλαπλά προβλήματα που έπρεπε ν’ αντιμετωπίσουν στη διαμόρφωση του χώρου, όπου διαμένει η οικογένεια. Οι λύσεις που προτείνονται παρουσιάζονται σε συνδυασμό με κατόψεις και μακέτες σπιτιών. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο διαχωρισμό των χώρων όπου διαμένει το κάθε τμήμα της οικογένειας, κάτι που προσπάθησαν να μεταφέρουν και στις πολυκατοικίες σε συνδυασμό πάντα με την προσπάθεια καλύτερου φωτισμού του κάθε τμήματος του σπιτιού. Κάθε αντικείμενο μέσα στην οικία θα πρέπει να έχει πολλαπλές χρήσεις. Οι δύο αρχιτέκτονες θεωρούν ότι και το εξωτερικό τμήμα του σπιτιού οφείλει να είναι σε αρμονία με τον εσωτερικό χώρο, αλλά και με το περιβάλλον που το περιτρέχει. Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα γι’ αυτές τις κατασκευές ήταν το εμπόριο και η αντιμετώπιση μιας οικίας με καθαρά οικονομικούς όρους. Αναλύεται επίσης ο τρόπος χρησιμοποίησης του χρώματος, ώστε να ταιριάζει και να ενσωματώνεται με την αρχιτεκτονική του οικήματος. Η εκπομπή τελειώνει με την ανάλυση του προπλάσματος της κατασκευής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΚΡΗΤΗΣ.


   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ

Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αφύπνισης από το σοκ του πραξικοπήματος του ’67 και της αντίστασης στην οικοδομική πολιτική της Δικτατορίας, ένα ζεύγος αρχιτεκτόνων, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ και η ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ προτείνουν εναλλακτικές λύσεις ιδιαίτερα στον τομέα των τουριστικών εγκαταστάσεων, όπως στα ξενοδοχεία «HYDRA BEACH» και «ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ». Στην εκπομπή «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» παρουσιάζουν μερικά από τα έργα τους, δίνοντας έμφαση στην εναλλακτική λύση που αντιπρότειναν στον πρόεδρο μιας μεταλλευτικής εταιρίας το 1969, όταν τους ζητήθηκε να σχεδιάσουν τρεις πολυκατοικίες για τους εργαζόμενους στο ΔΙΣΤΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Αντί για πολυκατοικίες, ξεκινούν την κατασκευή ενός οργανωμένου πλήρως οικισμού με ποικιλία κατοικιών και αστικό εξοπλισμό που προορίζονται για χρήση τόσο από τους κατοίκους του, όσο και από τους κατοίκους του ΔΙΣΤΟΜΟΥ. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ και η ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ θα διαφωνήσουν με τους εργολάβους και θα απομακρυνθούν από το έργο. Θα επιστρέψουν το 2005 με αφορμή το γύρισμα του αυτού της εκπομπής για να αντικρίσουν τον οικισμό, που θεωρήθηκε «η σημαντικότερη αρχιτεκτονική μελέτη της εικοσαετίας ‘67-‘87». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

a