Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

The Shard by Renzo Piano


Τον Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το φιλόδοξο project του αρχιτέκτονα Renzo Piano, The Shard που αναφέρεται σε έναν γυάλινο ουρανοξύστη σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου. Το Shard θα περιλαμβάνει 72 ορόφους [με την "μυτερή" του απόληξη να του προσθέτει εικονικά άλλους 15 ορόφους], συνολικής επιφάνειας 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και ύψους 310 μέτρων, γεγονός που το καθιστά το υψηλότερο κτήριο της Ευρώπης. Ο κατασκευαστής Irvine Sellar σε συνεννόηση με τον αρχιτέκτονα Renzo Piano ενέταξαν μέσα στο κτηριολογικό πρόγραμμα του Shard γραφεία, εστιατόρια, ένα ξενοδοχείο, έναν δημόσιο εκθεσιακό χώρο αλλά και διαμερίσματα. Ο τελευταίος μάλιστα υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα του ουρανοξύστη λέγεται ότι επέμεινε στην τοποθέτηση του εκθεσιακού χώρου στην κορυφή του κτηρίου απ'όπου θεωρητικά, σε μια καθαρή μέρα, θα μπορεί κανείς να έχει θέα μέχρι την Γαλλία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το τολμηρό Shard έχει διχάσει έντονα την κοινή γνώμη. Η εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι το Shard είναι εκτός κλίμακας σε σύγκριση με την κορυφογραμμή του Λονδίνου ενώ ο αντίστοιχος Οργανισμός Μνημείων και Διαχείρισης Κληρονομιάς κατέφυγε στο δικαστήριο αναγνωρίζοντας μεν την αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου υποστηρίζοντας ωστόσο ότι υπονομέυει τον Ναό του St Paul [St Paul's Cathedral] και τον Πύργο του Λονδίνου [Tower of London], χωρίς όμως να νικήσει. Στον αντίποδα, ο αρχιτέκτονας Sir Terry Farrell θεωρεί ότι ο χαρακτήρας του Shard αποτελεί φαινόμενο και πως ο κόσμος, σε βάθος 10 χρόνων, θα έχει δεθεί μαζί του. Παράλληλα, οι παράγοντες πίσω από το Shard στοχεύουν στην αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του London Bridge όπου θα εδράζεται ο ουρανοξύστης καθώς μαζί με το Shard κατασκευάζονται και ένα κτήριο γραφείων 17 ορόφων, ένα μικρό εμπορικό κέντρο ενώ παράλληλα γίνονται επεμβάσεις και στον σταθμό του μετρό London Bridge. Έτσι η περιοχή φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του Λονδίνου με το Shard να αποτελεί την απάντηση της Αγγλίας στο Empire State Building.

Σε μία περιοχή, όπως αυτή που αναπτύσσεται το project Shard, με την παρόχθια ζώνη του ποταμού Τάμεση να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για πρωινές βόλτες και την οδό Bermondsey με τον πιο "μποέμικο" χαρακτήρα [όσοι έχετε επισκεφτεί το Λονδίνο νομίζω ξέρετε που αναφέρομαι!] μπορεί μόνο να αναρωτηθεί κανείς αν η "προσγείωση" ενός ουρανοξύστη θα έχει κάτι να προσδώσει. Σίγουρα η θέα μέχρι την Γαλλία και οι πρώτες photoshop-ιες στο επίσημο site του Shard μοιάζουν άκρως θελκτικά [ειδικά στους επισκέπτες του Λονδίνου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012], όμως μήπως μια γυάλινη πυραμίδα ύψους 310 μέτρων υποσκιάζει αντί να αναδεικνύει μία από τις πιο ιστορικές περιοχές του Λονδίνου;

Μυρίζομαι ψήφο και έπειτα εκδρομή Μαϊού στο Λονδίνο να το ανακαλύψουμε...!

2 σχόλια:

Unknown είπε...

είναι αξιοσημείωτο το ότι μπόρεσε να "περάσει" από την έγκριση του Καρόλου το εγχείρημα, αφού είναι γνωστό πως προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε "γενναία" χειρονομία στην κορυφογραμμή του λονδίνου, μεσω lobbying. Το γνωστό παρεάκι Hadid-Foster-Herzog-Gehry τον εχουν κραξει με ανοιχτές επιστολές.

Christian Bale είπε...

Very professionally written.As Construction Project manager I love to read all these blogs, that increased my knowledge and efficiency. I come to know about different aspects of the industry.


3D Rendering Company

a